10 γεγονότα που πρέπει να γνωρίζετε για τον διαβήτη

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια αυξανόμενη απειλή για την υγεία, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (International Diabetes Federation – IDF) το 2019 ο αριθμός των ασθενών με διαβήτη ηλικίας 20-70 ετών, υπολογίστηκε στα 463 εκατομμύρια, παγκοσμίως, ενώ ο αριθμός αυτός το 2030 θα φτάσει τα 578 εκατομμύρια.

Από την άλλη μεριά, 4,2 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως οφείλονται στον διαβήτη. Παράλληλα, ο διαβήτης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, νεφρικής ανεπάρκειας, μόνιμων βλαβών του αμφιβληστροειδούς και άλλων σοβαρών επιπλοκών.

Παρακάτω αναφέρουμε 10 γεγονότα που θα πρέπει να γνωρίζετε για το διαβήτη.

1. Περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από Διαβήτη

Στην Ελλάδα περισσότεροι από 1 στους 10 Έλληνες (και πιο συγκεκριμένα το 12% του γενικού πληθυσμού) πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη.

2. Ο Προδιαβήτης είναι η κατάσταση όπου παρατηρούνται υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

O προδιαβήτης ορίζεται ως ένα επίπεδο σακχάρου στο αίμα που δεν αρκεί για να χαρακτηριστεί ως διαβήτης. Είναι γνωστός ως «διαταραγμένη γλυκόζη νηστείας ή διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη», ενώ η μη θεραπεία του μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

3. Υπάρχουν δύο κύριες μορφές διαβήτη: Τύπος 1 και Τύπος 2.

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που χαρακτηρίζεται από έλλειψη παραγωγής ινσουλίνης. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι η αναποτελεσματική χρήση ινσουλίνης από τον οργανισμό.

4. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι πιο συχνός από τον διαβήτη τύπου 1.

Σχεδόν το 95% των ατόμων με διαβήτη έχουν διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης τύπου 2 αναπτύσσεται συχνά σε άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω, παρόλο που έχει παρατηρηθεί αύξηση του διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά και εφήβους.

5. Βασικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 είναι η παχυσαρκία.

Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με τον διαβήτη είναι η παχυσαρκία και το οικογενειακό ιστορικό. Φαίνεται ότι ο τρόπος ζωής στα αστικά κέντρα συμβάλλει στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2 μέσω της αύξησης βάρους, λόγω καθιστικής ζωής και κακής διατροφής. Τόσο η σωστή διατροφή όσο και ή άσκηση αποτελούν μία κρίσιμη πτυχή της αποτελεσματικής διαχείρισης του διαβήτη.

6. Ο διαβήτης μπορεί να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η εμφάνιση διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ονομάζεται διαβήτης κύησης. Σε πολλές περιπτώσεις, ο διαβήτης κύησης περιορίζεται στη χρονική περίοδο της εγκυμοσύνης, μπορεί όμως να είναι μόνιμος. Ο έλεγχος του διαβήτη κύησης είναι το κλειδί για μια υγιή εγκυμοσύνη.

7. Ο διαβήτης κύησης μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην μητέρα και στο παιδί.

Ο διαβήτης κύησης αυξάνει τον κίνδυνο υπερβολικής ανάπτυξης του μωρού με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να τραυματιστεί κατά τον τοκετό. ´Έτσι αυξάνεται η πιθανότητα καισαρικής τομής. Είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με τον μαιευτήρα και τον ενδοκρινολόγο σας για να διαχειριστείτε την κατάστασή σας και να κάνετε τις καλύτερες επιλογές για την υγεία του μωρού σας.

8. Το ψυχολογικό κομμάτι στον διαβήτη είναι εξίσου σημαντικό

Τα άτομα με διαβήτη έχουν σημαντική ψυχολογική επιβάρυνση πέραν της σωματικής, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με μία πολύπλευρη και πολυσύνθετη νόσο, που πρέπει να αντιμετωπίσουν και για να το πετύχουν πρέπει αρχικά να το αποδεχτούν.

9. Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί.

Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί με μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση. Μπορεί ακόμη και να αντιστραφεί με αυτές τις μεθόδους, ώστε να χάσετε το υπερβολικό βάρος σε συνδυασμό με την παρακολούθηση του σακχάρου στο αίμα.

10. Ένα σχέδιο διαχείρισης συμπτωμάτων είναι το κλειδί.

Η ζωή με διαβήτη μπορεί να βελτιωθεί με επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής και σωστής παρακολούθησης. Έχοντας ένα εξατομικευμένο σχέδιο που ταιριάζει στο πρόγραμμα και τους στόχους σας, μπορείτε να διαχειριστείτε τα συμπτώματα του διαβήτη σας.

Η Δρ. Παυλάτου αντιμετωπίζει τον διαβήτη τύπου 1, τύπου 2 και κύησης με εξατομικευμένα προγράμματα θεραπείας και τρόπου ζωής. Στόχος είναι να βοηθήσουμε τους ασθενείς μας να επιτύχουν στην κατανόηση του τρόπου διαχείρισης των ενδοκρινολογικών καταστάσεων τους σε καθημερινή βάση, προκειμένου να ζουν όσο το δυνατόν πιο υγιείς.