Τι είναι η χοληστερίνη;

Η χοληστερίνη είναι μία ουσία που βρίσκεται στο αίμα και είναι απαραίτητη για την καλή υγεία. Είναι γνωστή στο ευρύ κοινό, κυρίως για τις καταστροφικές συνέπειες που έχει στην υγεία όταν βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση. Ωστόσο, σε φυσιολογικές συγκεντρώσεις αποτελεί ένα μοναδικό βιολογικό μόριο με πολλαπλές λειτουργίες ζωτικής σημασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό και άλλα είδη στη φύση.

Από την αναπαραγωγή, την μεταφορά των θρεπτικών συστατικών, την δομική ακεραιότητα των κυτταρικών μεμβρανών μέχρι την παραγωγή αρκετής ποσότητας οιστρογόνων από τον πλακούντα για την αποτροπή της αποβολής του εμβρύου, η χοληστερόλη είναι το βασικό μόριο για την πραγματοποίηση των παραπάνω λειτουργιών.

Για την ενδοκρινολογία, η χοληστερόλη αποτελεί μοναδικής σημασίας μόριο, καθώς δημιουργεί την βάση από την οποία παράγονται σημαντικές ορμόνες για την επιβίωση και την αναπαραγωγή, όπως η κορτιζόλη και η αλδοστερόνη, τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη, αντίστοιχα. Από την χοληστερόλη συντίθεται και η βιταμίνη D ενώ σημαντικές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Κ και Ε μεταφέρονται μέσω της χοληστερόλης.

Επιστροφή στην αρχή

Ποιοι είναι οι διάφοροι τύποι της χοληστερίνης;

Οι διαφορετικοί τύποι χοληστερίνης είναι:

  • Ολική Χοληστερόλη
  • LDL Χοληστερόλη (κακή χοληστερόλη)
  • HDL Χοληστερόλη (καλή χοληστερόλη)
  • Τριγλυκερίδια. Τα τριγλυκερίδια δεν είναι τύπος χοληστερίνης καθώς αποτελεί άλλο τύπο λιπιδίων (λίπους). Ωστόσο, όταν μετράμε την χοληστερίνη συνήθως μετράμε και τα τριγλυκερίδια.
Επιστροφή στην αρχή