Τι είναι οι παραθυρεοειδείς αδένες;

Οι παραθυρεοειδείς αδένες, είναι 4 μικροί ενδοκρινικοί αδένες, παρά τον θυρεοειδή αδένα, με μέγεθος όσο αυτό ενός κόκκου ρυζιού. Έχουν ρόλο “αισθητήρα” και αντιλαμβάνονται κάθε πτώση του ασβεστίου στο αίμα, όσο μικρή και αν είναι αυτή.

Κάθε τέτοια πτώση ασβεστίου προκαλεί την έκκριση ανάλογης ποσότητας παραθορμόνης, με στόχο την διατήρηση του ασβεστίου στα στενά φυσιολογικά όρια.

Τι είναι η παραθορμόνη;

Η παραθορμόνη είναι μία ορμόνη, που εκκρίνεται από τους παραθυρεοειδείς αδένες, με σκοπό τη διατήρηση των επιπέδων του ασβεστίου και φωσφόρου στα φυσιολογικά επίπεδα.

Αυτό το επιτυγχάνει σε συνεργασία με 4 ακόμη ορμόνες, την Κλωθό, την Καλσιτονίνη, τον παράγοντα FGF23 και την Βιταμίνη D και όλες μαζί κινητοποιούν έναν πολύπλοκο ενδοκρινικό μηχανισμό, που περιλαμβάνει 4 όργανα: τους παραθυρεοειδείες αδένες, τα οστά, τους νεφρούς και το γαστρεντερικό σωλήνα μαζί με το ήπαρ.

Όταν η έκκριση ή και η δράση της παραθορμόνης είναι αυξημένη, η κατάσταση ονομάζεται υπερπαραθυρεοειδισμός, ενώ όταν η έκκριση ή και η δράση της παραθορμόνης είναι μειωμένη, η κατάσταση ονομάζεται υποπαραθυρεοειδισμός. Και οι δύο καταστάσεις διαταράσσουν τον μεταβολισμό του ασβεστίου.