Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης;

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι χρόνια νόσος του μεταβολισμού που χαρακτηρίζεται από παθολογική (πέρα από τα  φυσιολογικά όρια) άνοδο του σακχάρου ή αλλιώς γλυκόζης στο αίμα.

Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από το ρήμα ‘‘διαβαίνω’’, που υποδηλώνει την πολυουρία των διαβητικών, όπως το νερό διαβαίνει μέσα από ένα σιφώνιο ακατάπαυστα, καθώς και από την λέξη  ‘‘σακχαρώδης’’ (γλυκός) από τα γλυκά ούρα ή αλλιώς την γλυκοζουρία, που χαρακτηρίζει τους διαβητικούς, καθώς η άνοδος του σακχάρου στο αίμα υπερβαίνει την νεφρική ουδό. Τον όρο ‘‘Διαβήτης’’ εισήγαγε πρώτος ο Έλληνας ιατρός Αρεταίος, κατά τον 1ο μ.Χ. αιώνα και έκτοτε ο όρος χρησιμοποιείται μέχρι τις μέρες μας, σε παγκόσμια βάση.

Η γλυκόζη αποτελεί βασική πηγή ενέργειας του ανθρώπινου οργανισμού και την αποκλειστική πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο. Πτώση των επιπέδων γλυκόζης κάτω από το φυσιολογικό είναι επικίνδυνη για την λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ άνοδος πάνω από το φυσιολογικό καθίσταται τοξική για τα αγγεία και τα όργανα του σώματος. Με βάση την νεότερη ταξινόμηση του Διαβήτη διακρίνουμε 5 μεγάλες κατηγορίες: Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1, Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2, Μονογονικός Διαβήτης, Δευτεροπαθής Διαβήτης και Διαβήτης Κύησης.  

Επιστροφή στην αρχή

Τι είναι το πάγκρεας;

Το πάγκρεας λειτουργικά χωρίζεται στην εξωκρινή και ενδοκρινή μοίρα. Η ενδοκρινής μοίρα ή το ενδοκρινές πάγκρεας αποτελεί ένα σημαντικό ενδοκρινικό όργανο, που συντίθεται από περίπου 1 εκ. μικροσκοπικούς αδένες (ενδοκρινείς αδένες ονομάζονται τα όργανα που εκκρίνουν ορμόνες) τα λεγόμενα νησίδια του Langerhans.

Τουλάχιστον 5 διαφορετικοί τύποι κυττάρων, α, β, δ, ε, και PP,  έχουν εντοπισθεί στα νησίδια του Langerhans και παράγουν αντίστοιχα τις εξής ορμόνες: ινσουλίνη, γλουκαγόνο, σωματοστατίνη, γκρελίνη και παγκρεατικό πολυπεπτίδιο. Οι ορμόνες αυτές διατηρούν την ισορροπία (ομοιόσταση) της θρέψης ρυθμίζοντας κάθε στάδιο αυτής της πολύ βασικής για την επιβίωση του ατόμου λειτουργία, από την όρεξη και κορεσμό μέχρι το ρυθμό απορρόφησης των τροφών, την αποθήκευση και τον μεταβολισμό των ενεργειακών στοιχείων.                         

Επιστροφή στην αρχή

Διάγνωση του Σακχαρώδη Διαβήτη

H διάγνωση του Διαβήτη γίνεται είτε με την μέτρηση της γλυκόζης, είτε με την μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης στο αίμα.

Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) μετρά το ποσοστό της γλυκόζης, που έχει προσκολληθεί στην αιμοσφαιρίνη Α των ερυθρών αιμοσφαιρίων και μας δείχνει το μέσο όρο του σακχάρου στο αίμα, 10-12 εβδομάδες πριν την μέτρηση. Η διάγνωση του διαβήτη συνήθως πρέπει να επιβεβαιωθεί με 2 εξετάσεις.

Επιστροφή στην αρχή