ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ
Στην εγκυμοσύνη, ο θυρεοειδής αδένας υφίσταται μία σειρά από φυσιολογικές μεταβολές, με στόχο την εξυπηρέτηση των αυξημένων μεταβολικών αναγκών.
Στην εγκυμοσύνη, ο θυρεοειδής αδένας υφίσταται μία σειρά από φυσιολογικές μεταβολές, με στόχο την εξυπηρέτηση των αυξημένων μεταβολικών αναγκών. Συγκεκριμένα ο θυρεοειδής της γυναίκας αυξάνεται σε μέγεθος και γίνεται ψηλαφητός κατά το πρώτο τρίμηνο.
Επιστροφή στην αρχήΤο αναπτυσσόμενο έμβρυο αρχικά, είναι πλήρως εξαρτώμενο από τις θυροειδικές ορμόνες (Τ4 και Τ3) της μητέρας του για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Η ικανότητα παραγωγής θυρεοειδικών ορμονών από το ίδιο το έμβρυο γίνεται σταδιακά και αρχίζει περίπου στο μέσο της κύησης (18-20 εβδομάδα). Συνεπώς η μεταφορά θυροξίνης (Τ4) μέσω του πλακούντα είναι ζωτικής σημασίας για το αναπτυσσόμενο έμβρυο.
Από την άλλη μεριά, φυσιολογικά, η διαπερατότητα του πλακούντα στην θυρεοειδική ορμόνη Τ4 προς την εμβρυική κυκλοφορία, είναι ελάχιστη, απενεργοποιώντας μέσω ενός ενζύμου, την μεγαλύτερη ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών, που φτάνουν σε αυτόν από την μητέρα, με στόχο την προστασία του εμβρύου. Κατά αυτόν τον τρόπο, αυξάνεται η κάθαρση της Τ4, και άρα οι ανάγκες σε Τ4.
Συνολικά, η ολική διαθεσιμότητα σε Τ4, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, πρέπει να αυξηθεί κατά 40%-50%. Σε μία υγιή γυναίκα, που μένει έγκυος, η ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG), που παράγεται από τον πλακούντα, έχει θυρεοτρόπο δράση και έτσι αναλαμβάνει, κυρίως στο πρώτο μισό της κύησης, μαζί με την θυρεοτρόπο ορμόνη (TSH), που παράγεται από την υπόφυση, να διεγείρει την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών από την μητέρα, ώστε να διατηρηθεί η ευθυροειδική κατάσταση (φυσιολογική θυρεοειδική λειτουργία).
Επιστροφή στην αρχή