Τι είναι η Νευροενδοκρινολογία;

Η Νευροενδοκρινολογία είναι μία σχετικά καινούργια επιστήμη, που αναπτύχθηκε στα μέσα του 20ου αιώνα, ως υποτμήμα της Ενδοκρινολογίας και ως απόρροια της νέο- αποκτηθείσας γνώσης, ότι ο εγκέφαλος παράγει νευρο-ορμόνες και ως εκ τούτου λειτουργεί ως ένα ενδοκρινικό όργανο. Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό ότι οι ορμόνες στο αίμα επιδρούν στην εγκεφαλική ανάπτυξη, στη λειτουργία των νευρικών κυττάρων, αλλά και στην συμπεριφορά του ατόμου.

Αυτές οι δύο λειτουργίες-ρύθμιση της ορμονικής έκκρισης από το νευρικό σύστημα και τροποποίηση της νευρικής δραστηριότητας από το ενδοκρινολογικό σύστημα – αποτελούν τον βασικό μηχανισμό, που το σώμα μας ελέγχει όλες τις λειτουργίες του ώστε να επιτυγχάνεται ομοιόσταση (ισορροπία και αρμονία των λειτουργιών του σώματος) και ουσιαστικά ορίζουν το πεδίο της επιστήμης της Νευροενδοκρινολογίας.

Από την άλλη μεριά, τα κύτταρα του νευροενδοκρινικού συστήματος εντοπίζονται σε διάφορα σημεία του ανθρώπινου σώματος, είτε ως δομικό κύτταρο των νευροενδοκρινικών οργάνων, όπως η υπόφυση, και ο μυελός των επινεφριδίων, είτε ως αθροίσεις νευροενδοκρινικών κυττάρων, όπως τα παγκρεατικά νησίδια της ενδοκρινούς μοίρας του παγκρέατος (νησίδια του Langerhans), αλλά και ως διάχυτα κατανεμημένα κύτταρα, σε διάφορους ιστούς, όπως ο θυρεοειδής και ο γαστρεντερικός σωλήνας. Κατά αυτόν τον τρόπο, το νευροενδοκρινικό σύστημα ελέγχει έναν τεράστιο εύρος λειτουργιών.

Η όρεξη, η δίψα, η αναπαραγωγή, η γαλουχία, η απάντηση στο στρες, η ανάπτυξη, ο μεταβολισμός, η αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο, η πέψη, η ομοιόσταση των υγρών και των θρεπτικών συστατικών, ο οστικός μεταβολισμός, η διατήρηση σταθερού σωματικού βάρους και η θερμοκρασία του σώματος είναι μερικές από τις λειτουργίες, που ελέγχει το Νευροενδοκρινικό σύστημα.

Ιατρικές Υπηρεσίες

Στο Ιατρείο μας παρέχεται εξειδικευμένη γνώση για την αντιμετώπιση όλων των παθήσεων του Νευροενδοκρινικού συστήματος. Το τμήμα στελεχώνεται από ενδοκρινολόγο, χειρουργούς, επεμβατικούς ακτινολόγους, ογκολόγους, γενετιστές και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, που αναλαμβάνουν την πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση των ασθενών, ως διεπιστημονική ομάδα με βάση τα διεθνή πρότυπα.

Σε συνεργασία με το ορμονολογικό εργαστήριο και το τμήμα πυρηνικής ιατρικής πραγματοποιούνται εξειδικευμένες ορμονολογικές εξετάσεις και δυναμικές δοκιμασίες, ενώ το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα μας παρέχει έμπειρους νευρο-απεικονιστές και σύγχρονη τεχνολογία, όπως σπινθηρογράφημα MIBG, PET, CT, MRI για την εμπεριστατωμένη διάγνωση και παρακολούθηση σπάνιων και πολύπλοκων περιστατικών. Επιπλέον, για τα γενετικά (οικογενή) σύνδρομα ενδοκρινικής νεοπλασίας, προσφέρουμε γενετικό έλεγχο τόσο στον ασθενή όσο και σε ολόκληρη την οικογένεια.

Για τις θεραπείες που παρέχουμε στους ασθενείς μας χρησιμοποιούμε κορυφαία τεχνολογία, όπως ρομποτικά χειρουργεία, ραδιοϊσοτοπική μοριακή στόχευση, αρτηριακός εμβολισμός, στερεοτακτική ακτινοχειρουργική, χημειοθεραπεία, σύγχρονη φαρμακευτική αγωγή, ακολουθώντας πάντα τις Ελληνικές, Ευρωπαϊκές και διεθνείς οδηγίες.