ΑΠΟΙΟΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ
Είναι η κατάσταση που προκαλείται από μειωμένη έκκριση ή λειτουργία της αντιδιουρητικής ορμόνης και οδηγεί σε έντονη δίψα και αποβολή μεγάλης ποσότητας αραιών ούρων.
Ο άποιος διαβήτης οφείλεται σε ανεπαρκή έκκριση ή αντίσταση στην δράση της αντιδιουρητικής ορμόνης, που οδηγεί σε αδυναμία συμπύκνωσης των ούρων και άρα αποβολή μεγάλης ποσότητας (πολυουρία) αραιών, χωρίς γεύση (άποιος) ούρων.
Επιστροφή στην αρχήΗ επίπτωση της νόσου είναι 3 ανά 100,000 άτομα.
Επιστροφή στην αρχήΑνάλογα με την αιτία, ο άποιος διαβήτης διακρίνεται σε κεντρικό και νεφρογενή.
Τα αἰτια του κεντρικού ἀποιου διαβήτη είναι:
Τα αίτια του νεφρογενούς άποιου διαβήτη από την άλλη μεριά, διακρίνονται σε ηλεκτρολυτικές διαταραχές, όπως:
Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πολυουρία, νυκτουρία, πολυδιψία και νευρολογικά συμπτώματα:
Η πολυουρία οδηγεί σε αφυδάτωση, που με την σειρά της κινητοποιεί, μέσω του αισθήματος της δίψας, την πρόσληψη υγρών. Στον άποιο διαβήτη όμως, η αδυναμία συμπύκνωσης των ούρων θα οδηγήσει εκ νέου σε πολυουρία και άρα πολυδιψία, οδηγώντας σε ένα φαύλο κύκλο:
Η διάγνωση της νόσου απαιτεί αποκλεισμό άλλων αιτιών πολυουρίας, μέτρηση της ωσμωτικότητας και των ηλεκτρολυτών στο αίμα και στα ούρα, δοκιμασία στέρηση ύδατος (πάντα σε ελεγχόμενο περιβάλλον), απεικονιστικό και σε κάποιες περιπτώσεις γενετικό έλεγχο.
Επιστροφή στην αρχήΗ θεραπεία εκλογής του κεντρικού άποιου διαβήτη είναι η θεραπεία υποκατάστασης με βαζοπρεσσίνη, καθώς και η θεραπεία του αιτίου που τον προκαλεί. Η θεραπεία του νεφρογενούς άποιου διαβήτη περιλαμβάνει:
Η τακτική παρακολούθηση είναι σημαντική για την πρόληψη και αποτροπή πιθανών ηλεκτρολυτικών διαταραχών.
Επιστροφή στην αρχή