Τι είναι ο Μονογονικός Διαβήτης;

Ο Μονογονικός Διαβήτης είναι ο διαβήτης, που προκαλείται από ένα ελλαττωματικό γονίδιο, που σχετίζεται με την διαφοροποίηση των β κυττάρων του παγκρέατος ή το γονίδιο της ινσουλίνης. Εμφανίζεται πριν τα 25 έτη, συνήθως στην όψιμη παιδική ηλικία και ονομάζεται διαβήτης των νέων με όψιμη έναρξη ή εν συντομία MODY. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί και σε νεογνά κάτω των 6 μηνών. Σε αυτήν την περίπτωση ονομάζεται Νεογνικός Διαβήτης. Από την άλλη μεριά, μεταλλάξεις στον υποδοχέα της ινσουλίνης προκαλούν διαβήτη με κύριο χαρακτηριστικό την αντίσταση στην ινσουλίνη, άλλοτε άλλης βαρύτητας. Οι μεταλλάξεις αυτές δημιουργούν οικογενείς μορφές ινσουλινικής αντίστασης. Οι ασθενείς μπορούν να παρουσιάσουν διαβήτη, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και αυξημένα ανδρογόνα στο αίμα. Εκτός των παραπάνω γενετικών διαταραχών, πάνω από 50 διαφορετικά γενετικά σύνδρομα σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη, όπως τα σύνδρομα Down, Turner, Prader-Willi.

Επιστροφή στην αρχή

Στο ιατρείο μας παρέχουμε εξειδικευμένη διάγνωση αλλά και αντιμετώπιση των σπάνιων αυτών συνδρόμων, έχοντας εμπειρία αλλά και εκπαίδευση σε εξιδεικευμένα κέντρα του εξωτερικού.

Τι είναι ο Δευτεροπαθής Διαβήτης;

Δευτεροπαθής είναι ο διαβήτης που προκύπτει ως αποτέλεσμα μίας νόσου που τα αίτιά της δεν σχετίζονται με τα β κύτταρα του παγκρέατος ή την επάρκεια της ινσουλίνης. Αυτές είναι νόσοι του παγκρέατος, όπως η παγκρεατίτιδα και ο τραυματισμός του παγκρέατος, η κυστική ίνωση και οι νεοπλασίες. Επίσης, ενδοκρινοπάθειες, όπως η ακρομεγαλία, το σύνδρομο Cushing, το  φαιοχρωμοκύτομα και ο υπερθυρεοειδισμός, μπορεί να οδηγήσουν σε δευτεροπαθή διαβήτη. Ακόμη, φάρμακα και τοξικές ουσίες, όπως τα καινούργια φάρμακα κατά του καρκίνου, μονοκλωνικά αντισώματα εναντίων πρωτεϊνών του ανοσοποιητικού συστήματος, φάρμακα εναντίων λοιμώξεων, αντι-ψυχωτικά φάρμακα, αντι-υπερτασικά και ανοσοκατασταλτικά φάρμακα σχετίζονται με δευτεροπαθή διαβήτη. Ωστόσο, η πιο συχνή τοξική ουσία που προκαλεί διαβήτη είναι η αιθανόλη. Πράγματι η κατάχρηση του αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια αλκοολική παγκρεατίτιδα και διαβήτη. Τέλος, κάποιοι ιοί μπορούν να προκαλέσουν διαβήτη, όπως η συγγενής ερυθρά και ο μεγαλοκυτταροιός.

Επιστροφή στην αρχή